Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Duurzame energie

De huidige aandacht voor duurzame energie en efficiënt energiegebruik heeft een lange traditie: wind werd omgezet in energie door windmolens, waterkracht door watermolens en getijdemolens, bij het koken spaarde de hooikist brandstof, de bedstede was naast de stookplaats, de luiken werden gesloten als het koud werd, de warmte van de zon werd gebruikt in kassen. Het goed onderhouden van een eeuwenoud huis is duurzamer dan het vervangen door nieuwbouw: het kost bijvoorbeeld heel wat minder energie en grondstoffen.
Toch ontstaat rond duurzaamheid steeds vaker tumult. Dat komt niet in de laatste plaats door onjuiste tegenstellingen. Wanneer het lijkt te gaan om de vraag wel of geen molens, gaat het meestal om de schaal van de voorgestelde windturbines. Ook al is een meer dan honderd meter hoge installatie rendabeler, de discussie versimpelen tot 'alles of niets' past niet in de poldertraditie. Ook bij zonnepanelen is heel veel mogelijk, wanneer de maat aangepast wordt aan het gebouw en de omgeving. Het is merkwaardig dat er nog steeds nieuwbouw ontworpen wordt zonder harmonisch in het beeld geïntegreerde panelen.
In zuidelijke landen is veel meer zonneschijn beschikbaar: zonneboilers 'sieren' vaak de daken. Stuwmeren leveren in bergachtige streken een niet onomstreden vorm van alternatieve energie. Op zeer beperkte schaal is het idee terug te vinden bij sommige stuwen in de Nederlandse grote rivieren. Een variant kan ontwikkeld worden naar het voorbeeld van de middeleeuwse getijdemolens van onder meer Veere, Middelburg, Vlissingen, Zierikzee en Bergen op Zoom.

Tekst: Jean Penders (10-2009). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders